Mielen kouluttaminen-

ratkaisukeskeinen lähestymistapa

 

Pahin vastuksemme katsoo peilistä. Mielessämme on 2 kamppailevaa ääntä jatkuvasti, hyvä ja paha. Musta ja valkoinen. Pelko ja rakkaus. Ego ja ikuisuus. Ei ole olemassa vain hyviä ihmisiä tai läpeensä pahoja ihmisiä. Meissä kaikissa on  ”pimeä puoli”, tai varjo kuten esim. Jung sitä nimitti. Valinta hyvän ja pahan välillä tehdään joka hetki, erityisesti huonoina päivinä. Nyt, nyt ja nyt. Uudestaan ja uudestaan. Kun ahdistaa, harmittaa tai turhauttaa, mieltämme helpottaa kovasti muiden arvosteleminen, syyllistäminen ja negatiivisten asioiden käsittely. Tämä vellominen saa meidät hetkeksi tuntemaan olevamme arvokkaampia, erityisiä ja parempia kuin olemmekaan, saamme heijastaa oman pahan olon  johonkin ulkopuoliseen kohteeseen. Pois itsestämme.

Kuitenkaan, vaikka olisi miten paha paikka, tämä projisointi ei lopulta helpota oloa vaan pitää pahaa mieltä yllä ja kasvattaa egon voimaa meissä. Hyvin vaikeinakin päivinä meidän tulisi jaksaa katsoa sisäänpäin ja miettiä mitä elämä koittaa meille negatiivisten asioiden mukana kertoa? Mitä esimerkiksi vihamieleiset ajatukset jotain toista ihmistä kohtaan kertovat sinusta? Mikä sinua erityisesti juuri tässä kyseisessä asiassa/ tilanteessa/ ihmisessä harmittaa? Mistä asiasta voit ottaa vastuun itse tässä kyseisessä ongelmassa? Mikä sinua tässä eniten satuttaa?

Miten peikko pannaan aisoihin?

Miten tätä omaa pelkoa, häpeää, negatiivisuutta, varjoa, inhoa, vihaa sitten tulisi käsitellä. Voiko ”Pahan Peikon” lakaista maton alle, tai sulkea pimeään kaappiin tai tukahduttaa se vaikenemaan? Miten tätä varjominää (Deepak Chopra) tulisi käsitellä?  Oman pahuuden, vertailemisen ja  kilpailunhalun läpinäkeminen on ensimmäinen asia. Paha meissä ei häviä piilottamalla. Ego tulee nähdä. Sitä ei voi hävittää, mutta näkeminen ja hyväksyminen auttaa saamaan sen aisoihin. Varjoa, egoa, omaa pahuutta kannattaa katsoa ja havaita miten se pyrkii jatkuvasti saastuttamaan mieltämme, ajatteluamme ja elämäämme. Sille ei saa antaa valtaa eikä sinne omalle ”tunkiolle” pitäisi jäädä pöyhimään ja painimaan. Paha vihaa nähdyksi tulemista.

Samanaikaisesti on katsottava sitä mikä toimii, mikä on hyvin, mistä voi olla kiitollinen. Harvoin niin pahaa paikkaa on, että ei jotain pientä hyvää löydy. Mutta älä usko sitä joka väittää tämän olevan helppoa. Hyvän ja pahan kamppailu jatkuu aina maailmassa. Kaikki muutokset lähtevät yksilön tasolta. Valitsetko oikean, lapsen mielesi vai annatko valtaa sille, joka lietsoo pahaa, erilaisuutta, ristiriitaa, erillisyyttä, itsesi ylentämistä, itsesi vähättelyä, sotia, väkivaltaa, kilpailua jne. Valinta on sinun. Aina uudestaan.

Oma lapsen mieli, kaikki hyvä, rauhallisuus, ilo ja onni pysyvät usein tunteiden taka-alalla. Tämä ”oikea” on siellä aina odottamassa, että jaksamme kaivaa sen esiin. Sen edessä paha- peikko viuhuu mustana, aggressiivisena, kiihoittajana. Sen valitseminen on helppoa. Se on ensimmäisenä tyrkyllä. Pahuus osaa myös naamioitua mitä erilaisimpiin muotoihin. Se voi pukea toisinaan valkeat vaateet, esittää vaatimatonta ja hyveellistä viettelijätärtä. Se saattaa meidät toisinaan tuntemaan itsemme hyvin erityisiksi, paremmiksi kuin muut, toisinaan jopa ylpeilemään huomaamattamme. Tasapainoisuus, mielenrauha, ilo ja rauhallisuus eivät kamppaile Pahan- peikon kanssa. Nämä vain odottavat kiltisti omaa vuoroaan ja sitä, että valitsemme ne.

Kun Paha- Peikko on ottanut valtaansa sinut, huomaa ja näe se. Katso sitä ja pue se vaikka hahmon muotoon, keksi sille nimi ja kuvittele ”tyyppi” mielessäsi. Laajentamalla hyvää yhä lisää elämässämme, tulee pahan pinta-ala pienenemään, supistumaan ja haalistumaan. Päivä voittaa lopulta yön, Valo pimeyden, Elämä muuttuu helpommaksi.

Tulee silti päiviä kun Paha Peikko on saanut mielemme taas valtaan julistaen raivokkaasti mustaa voiton lippuaan. Tällaisina päivinä joudumme kamppailemaan ja tekemään valtavasti töitä saadaksemme sen aisoihin. Ei ole vaikeaa löytää maailmasta pahaa, kurjuutta,sairautta, epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä. On paljon, paljon vaikeampaa keskittyä siihen mikä on hyvin.

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään siihen mikä on hyvää. Mille hyvälle sinä voisit antaa huomiotasi enemmän juuri nyt? Mikä on hyvin? Mikä jo toimii? Mistä voit olla juuri nyt kiitollinen? Mitä hyvää voisit vähän lisätä elämääsi heti?  Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa ei lakaista pahaakaan Peikkoa ”maton alle”. Sitä voidaan katsoa ja sille voidaan piirtää raamit.

Toivon sinulle hyvää ja arvokasta päivää- Kaikesta huolimatta❤

Kaisa