Ruusuja lannan keskeltä-  Miksi et valitsisi iloa?

Tänään pääsin vihdoinkin puutarhani kimppuun, joka olin alkanut pahasti muistuttamaan viidakkoa. Kaivoin esiin upeat pionini voikukkien seasta ja raadoin niin kauan kun voimani uupuivat. Katselin kiitollisena kukkapenkkiäni, jossa vieläkin oli paljon rikkaruohoja, mutta nyt kauniit perennat erottuivat jo rikkaruohojen seasta ja valmisitelivat väriloistoaan. Olin riittävän tyytyväinen työni tulokseen ja ajattelin, että kyllä niitä rikkaruohojakin sinne sekaan mahtuu.

Kuka sanoo ettei Voikukka tai Apila olisi kaunis?

Kauneushan on katsojan silmissä ja on kyllä todellinen kyky erottaa kauneus kaiken muun keskeltä, ruusut lannan seasta. On sääli miten moni puutarhuri raataa aina vain näkien uusia ja uusia rikkaruohoja, vaikka kesän upeat kasvit ja kukat huumaavat upeilla väreillään ja tuoksuillaan ympärillä.
Olen päättänyt alkaa tietoisesti näkemään myös toisinaan hyvin sotkuisessa talossamme vain hyvät asiat. Kun nuoret viettävät kesälomaansa kavereiden kanssa, ei sotkuilta vältytä. Lukuisten tennarien välissä kiiltää likaiset hiekkakasat vesipyssyilyn jäljiltä. Keittiötasot täyttyvät rasvaisista paahtoleivän muruista ja tyhjistä mehulaseista ja purkeista. Saavuttuani kotiin, voin kirota sotkun (ja samassa lapseni), jonnekin maailmanääriin tai miettiä miten ihanaa on, että heillä on touhua ja ystäviä.

Se mihin kiinnitämme huomion kasvaa!

Pyri sinäkin näkemään tänään niin paljon hyvää kuin mahdollista. Pidämme elämäämme täysin itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi vaikean sairauden keskellä ihminen havahtuu näkemään elämän koko kauneudessaan paljon kirkkaanpana kuin koskaan ennen.
Etsi tietoisesti  hyvää ja kaunista ympäriltäsi sen sijaan, että pidät kaikkea itsestäänselvyytenä.  Puhu vaikka ääneen ja listaa hyviä asioita ylös näitä ylös. Jos mahdollista hidasta tahtiasi tietoisesti liikuskellessasi arjessasi tai vaikka työpaikallasikin. Huomioi ”tavallisia” asioita ja näe niiden erikoisuus. Ihmettele kädessäsi olevaa kahvikuppia ja sitä miten hienoa on, että saat nauttia juuri nyt. Hidasta hidasta ja hidasta elämääsi kuin filminauhaa ja ihmettele asioita ympärilläsi. Jos sinulla on paljon työtä, ihmettele niitäkin ja etsi positiivista tulokulmaa asiaasi. Mieti miten asiat voisivat olla aivan toisinkin. Jos vaikka olisit vakavasti sairas.

 

  Kansainvälisesti tunnetun ratkaisukeskeisen psykoterapeutinJohn Hendenin sanoin “Kastele kukkia- älä rikkaruohoja”

 

Älähän soimaa itseäsi vaikka tuntisit itsesi huonoksi tässä tehtävässä. Se mihin keskität huomiosi- tulee vahvistumaan. Tämä vaatii toistoja ja harjoituksia ja oman ajattelun muuttamista. Erityisen tehokasta ja kannattavaa tämä työ on silloin kun se on vaikeaa. Silloin kun elämä potkii päähän ja sapettaa. Etsi silloinkin ”valot pimeyksien reunoilta”, kuten Apulanta upeasti tämän muotoilee❤  

Elämän kriisien ja ongelmien keskellä on vaikeaa nähdä sitä mikä kuitenkin kaikesta huolimatta on hyvin.

 

Mikäli elät vaikeata aikaa elämässäsi, seuraava harjoitus on erityisesti sinulle.

Harjoitus- Ongelma ei ole aina läsnä.

Havainnoin myös niitä pieniä hetkiä arjessasi, jolloin ongelmaa ei ole. Usein huomaamme vasta jälkikäteen, että emme olleet tulleet ajatelleeksi mieltämme painavaa asiaa hetkeen. Tämä hetki voi olla päivän, tunnin tai vaikkapa puolen minuutin mittainen. Kiinnitä huomiotasi nyt näihin hetkiin ja havainnoi mikä silloin oli toisin? Mitä teit erilailla? Milloin muutoin ongelmasi ei ole läsnä?  Mieti vielä miten saisit nämä hetken pidennettyä edes vähän.

Kun olet tutkinut näitä poikkeuksia, niin pohdi ja vastaa seuraavaksi:

Miten sinä olet itse konkreettisesti tehnyt silloin kun ongelma on ollut pienempi? Millä tavalla sait sen aikaan? Mitä sellaista hyvää teet jo  mitä kannattaa jatkaa? 

Lähde sinäkin laajentamaan omaa mahdollisuuksiesi maailmaa ja hyppää mukaan elokuussa alkavaan innostavaan verkkovalmennukseen ”Valitse ilo!”. Tässä valmennuksessa juurrutetaan mm. ratkaisukeskeisten tehtävien avulla ILO pysyväksi osaksi arkea! Iloita voi lantakasan keskelläkin<3

Elämältä saa ja  pitää vaatia paljon!

Arvokasta kesäpäivää sinulle- olet tärkeä<3

Kaisa

 

Tulossa elo-syyskuussa kirja omasta Leijonan voimasta