”Eivät asiat sinänsä vaivaa meitä vaan käsitykset, jotka meillä on näistä asioista.” (Epiktetos, n. 55-135 jKr.)

 

Yksi stoalaisten filosofien kehittämistä hyvän elämän taidoista on ”taikasauva” eli näkökulman vaihtamisen taito. LT Antti S.Mattila kirjoittaa kirjassaan NÄKÖKULMAN VAIHTAMISEN TAITO asiasta näin:

 

”Mahdollisuus nähdä asiat uudessa valossa, uudesta näkökulmasta, on yksi keskeinen taito, joka tekee meistä ihmisiä. Sen avulla tulevat mahdolliseksi monet hienot ja tärkeät asiat elämässä, kuten huumori, luovuus, ongelmien ratkaisu, selviytyminen, retoriikka, ja filosofia.”

 

Yksi ratkaisukeskeisen lyhytterapian ”taikasauvoista” onkin nähdä asiat uudella tavalla ja muuttaa luutuneita käsityksiä ja jopa omaa ajatteluaan. Mielen luovat rakenteet oppivat työskentelemään uudella tavalla ja mielen muutos vaikuttaa ja heijastuu luonnollisesti kaikille elämän osa-alueille.

 

Kaksi harjoitusta näkökulman vaihtamiseksi

 

Kun joku ihminen ärsyttää sinua toden teolla, ota A4 paperi ja kirjoita esim. paperin vasempaan laitaan allekkain kaikki ärsyttävät ominaisuudet, joka saa sinut toisissa raivon partaalle.Tämän jälkeen saat olla luova ajattelija. Pystytkö keksimään JOKAISELLE ärsyttävälle ominaisuudelle jonkin positiivisen näkökulman?

esim.

Päällepäsmäri —> Eteenpäinpyrkivä, dynaaminen

Hidas—> Rauhallinen, perusteellinen, rento

Kylmä—> Järkevä, kykenee katselemaan asioita etäämmältä ilman tunnereaktioita

 

Tee sama myös itsestäsi. Mikä sinua itsessäsi ärsyttää?  Mitkä ovat ns. negatiivisimpia puoliasi? Käännä nämä samanlailla positiivisiksi määrittelyiksi.

 

Ajattele mikä rikkaus on näkökulman vaihtamisen taito! Kun ajattelee, ettei oikeasti tiedä mistä mitään (Kuten Sokrates on sanonut), onkin helpompi tulla toimeen ihmisten kanssa ja kuunnella heitä julistamatta asioita sen enempää virheellisiksi kuin oikeiksikaan. Tämä helpottaa ihmisten kanssa toimeen tulemista ja kuten kirjassa Hermeen taikasauvaa symbolina käyttäen havaitaan, uudelleen määrittelystä on hyötyä niin diplomatiassa kuin vaikkapa kaupankäynnissä. Taitava myyntimies taatusti hyötyy myös näkökulman vaihtamisen taidosta! Kaikilla ihmisillä tätä kykyä myötäelää ja nähdä asioita eri näkökulmista varmasti löytyy vaikkakin jotkut ihmiset vaikuttavat erittäin joustamattomilta ja hyvin mustavalkoisilta mielipiteissään. Ehkä kyse on myös halusta nähdä asioita toisin.

 

“Vanha viisaus kuuluu: totuutta ei tarvitse puolustaa. Toisin sanoen, mikä kaipaa puolustamista, ei voi olla totta. Ajattele miten hieno  elämänohje tämä on! Millaiseksi elämä muuttuisi jos lakkaisit puolustelematta omaa maailmankuvaasi ja luottaisit siihen, että totuus pitää kyllä itsestään huolen” -Marianne Williamson

 

Mitä sinä voisit nähdä asioita tänään toisin? Mitä olisikaan elää edes hetki ilman mitään käsityksiä, mielipiteitä, uskomuksia tai mennyttä ”dataa”.  Mitä olisi antaa jokaisen tilanteen ja ihmisen olla vain sitä mitä tässä hetkessä ilmenee, ilman mitään negatiivisia tai positiivisia odotuksia.

 

Sana MIELIPIDE, tulee sanoista PITÄÄ KIINNI MIELESTÄ. Kaikillahan meillä on joku mielipide. Milloin mistäkin. Mutta mitä olisikaan olla kiinnittymättä yhtään mihinkään? Onko pienellä onnellisella vauvalla mielipiteitä asioista? Millaista mahtaisi olla sellainen vapauden tunne, ettei tarvitsi olla mitään mieltä, julistaa sen enempää asioita oikeiksi kuin vääriksi, hyviksi tai pahoiksi.

 

“Lasten leluja kaikki mielipiteet. Kaikillahan ne ovat! “ (tuntematon)

 

Mihin sinä käyttäisit kaiken sen energian joka vapautuisi asioiden arvioimiselta? “Oletko mieluummin oikeassa vai onnellinen?”  (Ihmeiden oppikurssi)

Ihanaa, rentouttavaa ja vapaata viikonloppuja- ilman mielen määrittelyjä ja käsityksestä miten kaiken tulisi olla.

Kaisa <3

Tarjolla vapaita aikoja Ratkaisukeskeisen lyhytterapian keinoin (mm. väsymys, itseluottamus, itsetuntemus, masennus, ahdistus, parisuhdeongelmat, elämän tarkoituksen löytäminen, pelot, oman suunnan löytäminen, stressi, huoli läheisestä, paniikkihäiriöt, jännittäminen, sisäisen rauhan löytyminen, näköalattomuus, itsetuhoisuus, myös filosofiset ja henkiset pohdinnat, eksistentiaalinen ahdistus)

Lisää tietoa sivustoiltamme http://leijonansielu.fi/

Opiskelen myös lisäkoulutuksena suggestiivista rentoutumista. Tässä asiakas rentoutetaan niin syvään rentoutumisen tilaan, mikä kulloisessa hetkessä on mahdollista ja tarpeen. Näin mieli on vastaanottavainen niille asioille, joihin suuntaan asiakas haluaa kulkea ja mitä hän haluaa kokea.  Hyvin tehokas työkalu ratkes. terapian lisätueksi.

Muutama paikka suggestiiviseen rentoutukseen (sisältäen n. 30 min ratkaisukeskeisen alkuhaastattelun voimavarakeskeisesti) 1.5 h (30 eu/ harjoittelijahinta).

Soittele tai laita viesti!

Tulossa tehokas Leijonanvoima lyhytkurssi masennuksessa, depressiivisisstä oireista tai työuupumuksesta kärsiville Tampereella maaliskuussa. Ratkaisukeskeiset menetelmät ja ryhmän tuki sekä energia antavat positiivisen lähtösysäyksen mielenmuutokseen <3. Ilmoitan lisää myöhemmin kun ajankohta varmistuu. Jos heti kiinnostuit tästä, niin ota yhteys, kerron lisää. Kurssi jäsentyy kahdeksi lähitapaamiseksi (3 h) ja tapaamisten välillä itsetarkkailuharjoituksia. Max ryhmän koko 5 henkilöä.

 

kaisa@leijonansielu.fi

 

Löydä Leijonavoimasi- kirja omatoimisen mielen muutoksen työkaluksi täältä:

Löydä leijonanvoimasi