Tuli mieleeni kirjoittaa muutama sananen itsensä rakastamisen vaativasta taidosta. Niin moni odottaa rakkautta muilta. Ymmärtämättä, että jos ei voi rakastaa itseään- ei voi odottaa rakkautta keneltäkään muulta. No, ehkä koiralta tai lapsilta (jotka ovat ihanan anteliaita rakkaudessaan!)

Miten sinä arvotat itsesi? Voisiko arvosi jotenkin vaihdella päivästä tai vuodesta toiseen? Voiko sinun arvosi olla kiinni terveydentilastasi, statuksestasi, ulkonäöstäsi tai työpaikastasi?  Mikä on itseisarvosi?

 Kuinka usein tulemme evänneeksi itseltämme sen (itse)- rakkauden ja täydellisen arvokkuuden joka meille kuuluisi joka ikinen päivä, 24 tuntia vuorokaudessa. Onnellisuudessa on kyse terveestä, aidosta kyvystä rakastaa itseään. Tuntea itsensä täysin riittäväksi, ihanaksi ja rakastettavaksi, vaikka vatsalla olisi muutama ylimääräinen makkara tai silloin kun tuntee olevansa maailman huonoin äiti/ isä  tai muuten vaan elämä potkii päähän. Kuinka helppoa silloin onkaan rakastaa itseään? 

Voitko edes kuvitella mitä olisi olla täydellisen rakastava ja hyväksyvä itseä kohtaan joka ikinen elämän hetki?  Ilman syyllisyyttä, itsevihaa tai tarvetta rankaista itseään.

 Kaikki lähtee ajatuksesta. Jokainen tunne on seuraus ajatuksesta. Ajatuksillemme emme mahda mitään, mutta meillä on kyky valita uskommeko niihin vai emme. Ja kun tarpeeksi pitkään jaksamme muokata omaa ajatteluamme, myös tapamme ajatella muuttuu.  

Kuuntele omaa sisäistä puhettasi ja ole valppaana jokaiselle päässäsi soivallesi ajatukselle. Mitä ajattelet itsestäsi. Milloin syyllistät, häpeät, vähättelet tai halveksut itseäsi? Miten tämä näkyy toiminnassasi? Milloin alat miellyttämään muita omasta arvottomuudestasi käsin ja suostut ovimatoksi? 

Voisi kuvitella, että itsensä pienentäminen olisi näkymätöntä ja helppoa. Mutta toisin kuin ehkä osaat kuvitella, muiden miellyttäminen ja itsen sivuuttamien on tuhoavaa. Se aiheuttaa pahoinvointia ja uupumista. Se syö elämän luonnollista energiaa ja turhauttaa. 

Älä syyttele vanhempiasi arvottomuuden tunteesta, sillä sinä olet itse sen päätöksen jossain vaiheessa tehnyt. Päätöksen, että et ole samanarvoinen kuin muut. Tai et kelpaa/ riitä vain olemalla oma itsesi.

Tai, joidenkin kohdalla niin,  että  on yllettävä täysin käsittämättömiin suorituksiin, että voit hyväksyä itsen. Älä syytä myöskään itseäsi, sillä se vain lisää alitajuista itsevihaasi. Sinä olet myös se, joka voit päättää, että ”Nyt riittää”.

Mieti miten ja millä kaikilla tavoin voisit osoittaa itsellesi myötätuntoa, arvostusta ja rakkautta? Mitä hyvää voisit sallia itsellesi juuri nyt? Myös itsensä rakastaminen voi olla päätös! Päätös, joka kannattaa.

Ratkaisukeskeisen suuntauksen mukaan ei ole erityisen hyödyllistä kysyä miksi joku tapahtuu. Voimme tutkia loputtomiin historiaamme ja sitä mistä arvottomuuden tunne johtuu. Paljon tehokkaampaa on pohtia, mitä voin tehdä asian hyväksi? Milloin hylkäsin itseni. Voinko valita nyt toisin?

 

Tee lopuksi itsellesi arvolista. Määritä siihen miten äärettömän arvokas olet. Siis vain olemalla. Mikään ei voi olla arvokkaampaa tai parempaa. Koska olet jo mittaamattoman arvokas, et voi enää tehdä mitään lisätäksesi om­­­aa arvoasi. Kirjoita arvolistaasi miten voisit muistuttaa itseäsi tästä arvostasi jos (ja kun) unohdat tämän. Kirjoita listaan myös kannustajiesi nimet. Keiden ihmisten mielestä erityisesti sinun olemassaolosi on tärkeää. Kirjoita listaan miten aiot harjoitella puoliesi pitämistä ja hyväksymistä myös epätoivon hetkinä. Kirjoita arvolistaasi miten olet jo oppinut olemaan lempeämpi itseäsi kohtaan. Pohdi vielä teetkö niitä asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä- joka päivä!  Kirjota listaasi asioita, joista todella nautit ja päätä sallia niitä itsellesi. Lupaa lopuksi, ettet hylkää itseäsi enää koskaan ja pidät itseäsi läsnä tässä omassa arvokkuudessasi, tapahtui mitä tapahtui.

 

Hyvinvointisi tueksi Tampereella:

Mikäli sinä haluat arvostaa enemmän itseäsi tai kaipaat itseluottamusta johonkin tilanteeseen (hyvinvointi, tupakoinnin lopettaminen, urheilu, päihteidenkäyttö, esiintymisjännitys) , tarjoa itsellesi syväluotaava ”ITSELUOTTAMUS”- paketti valmennusta, joka sisältää 3 krt (a 1.5 h) ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa yhdistettynä tehokkaaseen ja voimaannuttavaan suggestiorentoutumiseen 180  eu.  Ota  rohkeasti yhteyttä yv:na tai kaisa@leijonansielu.fi

Tee tästä elämäsi kevät ja kesä!

 

“Onnelliseksi ei voi tulla, onnellinen voi olla vain NYT.”

 PS. Kirjoittelin tähän vielä jatko- osan lapsen itseluottamuksen tukemisesta ja julkaisen sen toisessa postauksessa

Rakkaudella<3

Kaisa