Ratkaisukeskeisen lyhytterapian koulutuksessa opin hyvin mielenkiintoisen ja syvällisen tavan unien tutkimiseen.

 

Olen ymmärtänyt unia työstämällä, että unet eivät ole yleensä sitä miltä ne päällisin puolin näyttävät, vaan Itselle tärkeä opetus tai viesti piiloutuu usein hahmojen ja ”lavastuksen” taakse. Viisaus on aina meissä itsessämme ja myös unet näyttävät meille tietä, vievät lähemmäksi sielumme kuisketta, potentiaaliamma ja kutsumustamme. Kuten Jung sanoi, uni ei ilmaise itseään kovin loogisella tavalla ja sillä on oma kielensä. Siksi on oleellista katsoa symboleiden/ hahmojen ja merkityksen taakse ja ennen kaikkea tuoda nämä havainnot omaan normaaliarkeen ja tähän elämäntilanteeseen KÄYTÄNTÖÖN. Unet eivät ole hassua, lapsellista turhuutta vain usein käytännöllistä ja selkeää informaatiota.

 

Unet ovat puolueettomia, spontaaneja tiedostamattoman mielemme tuotteita tietoisen hallintamme ulkopuolella. Ne ovat puhdasta luontoa: ne näyttävät lakkaamattoman ja luonnollisen totuuden. C.G Jung

 

Ehkä sinäkin olet joskus minun laillani hämmästellyt yöllisten unien mielikuvituksellisuutta ja elokuvamaisuutta. Muistan eräänkin kerran kun havahduin todella tarkkaan, visuaaliseen, historialliseen uneeni, jossa olin tanssijattarena jossain 40- luvun Amerikassa salakapakoissa. Herättyäni ihmettelinkin miten voin kuvitella ne paikat, lavastukset, musiikin, asut ja koko sen historian. En muista, että olisin vastaavaa nähnyt koskaan vaikkapa elokuvassa, saati todellisuudessa. Ainakaan tässä elämässäni. Siinä syntyi oivallus, että kaikki tapahtuu omassa mielessäni. Nämä kaikki henkilöt ovat oltava ITSESSÄNI jollain tavalla. Olen  unen käsikirjoittaja, ohjaaja ja vielä näyttelijät. Näen, että unet eivät ole mitenkään turhia tai ”mukavaa ajankulua/ elokuvaa” nukkuessamme.

 

Unilla voi olla monia viestejä, joita voidaan käyttää hyödyksi myös terapiassa unia tutkimalla. Uni voi paljastaa käyttämättömiä tai kokonaan tiedostamattomia voimavaroja, unet voivat tuoda esiin myös omia tarpeitamme tai mitä ylipäältään elämältä haluamme. Myös menneitä traumoja tai tämän hetken kriisitilanteita käymme läpi unissamme. Unien tutkiminen antaa meille valaistusta ja suoranaisia ratkaisukeinoja tilanteisiimme.

 

Oleellista tässä on se, että kukaan muu ei voi tulkita untasi. Vain se on tärkeää mitä nämä asiat juuri sinulle merkitsevät. Miten sinä koet ne ja minkä merkityksen asioille annat. 

 

Unia ei voi myöskään hämätä. Alitajuntamme työskentelee yöllä myös torjuttujen asioidemme parissa.

 

Meillä on paljon tukahdettuja tunteita, joita emme halua/ voi päivällä käsitellä ja kokea. Unet voivat olla siinä mielessä myös vapauttavia. Unien hurjuutta ei kannata pelätä, koska uni ei suoranaisesti ole sitä miltä se vaikuttaa. Tunnetila (esim. agressiivisuus, viha) on kuitenkin merkittävä. 

 

Ajatus siitä, että MINÄ olen tuottanut jollain tavalla kaikki nämä hahmot. Eli jos unessa joku vaikka tappaa, niin sekin viha on oltava jollain tavalla minussa itsessäni, koska voin synnyttää/ kokea tunteen. Se ei tietenkään tarkoita, että haluaisin oikeasti tappaa tai vaikka raiskata jonkun. Mutta tätä voimakasta energiaa kannattaa tutkia.  Mihin elämäntilanteeseeni, kasvukohtaani se liittyy? Miten voin vapautua tästä tunteesta?

 

UNIENTUTKIMIS HARJOITUS:

Jos haluat tutkia itseäsi, elämääsi ja nähdä vähän pintaa syvemmälle, kannattaa tehdä seuraavanlainen harjoitus. Saamasi tulkinta voi yllättää sinut täydellisesti! Kannattaa kokeilla ja paneutua. Tämä on hirveän valaisevaa ja mielenkiintoista.

Onko sinulla jokin merkittävä uni, joka on jäänyt mieleesi tai kenties toistuvia unia vuosien varrella tai lapsuudessa, jotka muistat. Tai näitkö viimeyönä painajaista, johon haluat lisävalaistusta?

Kirjoita unesi tai jokin tietty kohta unestasi ylös. Pienikin kohtaus tai ”haituvat” voivat riittää. Vastaa seuraaviin kysymyksiin rehellisesti tunnustellen 1. Minkälainen tunnetila unessa on? (tämä on tärkeä kysymys) 2. Kuvaile ympäristö, energia mahdollisimman tarkasti niin hyvin kuin muistat. 3. Kuvaile henkilöhahmot tai keitä he edustavat. Mikä tunnetila näihin ihmisiin unessa liittyi? 4. Mikä on unen hahmojen/ henkilöiden suhde toisiinsa. 5. Mitä muita tunnelmia tähän liittyy? 6. Jos unessa on jokin eläin, symboli tms. pohdi mitä tämä sinulle merkitsee (Mitä ajattelet vaikka mustasta hevosesta?) Älä katso googlesta tai unikirjasta.

 

Sitten seuraa tärkeä tutkimisvaihe. Varo tekemästä omia tulkintojasi vielä tässä vaiheessa. Lue vaikka muutamaan kertaan kirjaamasi vastaukset ylös. Kirjoita ja pohdi nyt 1. Missä arkitilanteessa olet kokenut näitä samansävyisiä tunnetiloja tällä hetkellä tai viimeaikoina (ahdistusta, surua…)2. Mistä arkitilanteesta tuo on tuttua 3. Mitä yhteistä unen tunnetilan ja arkesi välillä on ja miten yhteisiä teemoja tai haastetta tässä on? 4. Mitä näiden unen hamojen roolit/ suhde toisiinsa kertoo tämän hetken ihmisuhteistasi?

Lisäkysymyksiä mm. : Mitä yhteistä energiaa tässä on? Mitä valaistusta/ neuvoa tämä tuo arkitilanteeseesi/ unelmiisi? Mikä tässä koskettaa?

 

 

Jos nyt ei tullut mieleesi mitään unta ja tehtävä kiinnostaa sinua, niin palaa tähän myöhemmin. Unia voi myös pyytää illalla nukkumaan mennessä. Voit pyytää valaistusta johonkin tiettyyn ongelmaan. Aamulla uni kannattaa heti kirjoittaa ylös ”verekseltään” juuri niin hyvin kun sen sillä hetkellä kykenet muistamaan (jännä juttu, että tässä prosesissa muisti alkaa palaamaan joskus hyvinkin voimakkaasti)

Meissä kaikissa on toinen, jota emme tunne. Hän puhuu meille unessa ja kertoo kuinka erilailla hän näkee meidät kuin me itse. Kun löydämme itsemme vaikeasta tilanteesta, johon ei ole ratkaisua, hän voi sytyttää valon, joka muuttaa perin pohjin meidän asenteemme. C.G. Jung

 

Teen ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa ja suggestiorentoutusta Tampereella. Myös unet voivat olla erittäin hyödyllisiä työkaluja ongelmanratkaisussa ja tavoitteisiin pyrkimisessä terapiassa. Voit kysyä vapaita aikoja kaisa@leijonasielu.fi ja lue lisää täältä:http://leijonansielu.fi/ratkaisukeskeista-keskusteluapua/

Syksyllä aloitan myös hypnoosivalmentajan koulutuksen, joihin otan muutaman harjoitteluasiakkaan. Jos tämä kutsuu sinua, jätä yhteystietosi, niin palaan syyskuun lopulla asiaan.

 

Lämmöllä sinulle<3

Kaisa