Nämä kysymykset voivat muuttaa elämäsi.

Amerikkalaisen Byron Katien menetelmä on helppo ja äärimmäisen toimiva. Sitä käyttävät eri ikäiset ihmiset, vauvasta vaariin, ympäri maailman. Byronin “Työ” on tavoittanut niin huippujohtajat,vakavasti sairaat, vangit, jätetyt, hylätyt, pettyneet, ylimieliset kuin surulliset jne. ympäri maailman. “The Workin” avulla voi löytää tasapainoa ja rauhaa tilanteeseen kuin tilanteeseen. “The workin” eli “Työn” avulla voidaan käsitellä menneisyyden tapahtumia tai tulevaisuuden pelkoja. Pohjimmiltaan “Työ” on menetelmä, jonka avulla voimme pala palalta päästä kaikesta kärsimyksistämme.

Siinä itselle kärsimystä aiheuttavaa ajatusta tutkitaan neljän kysymyksen avulla ja lopulta kyseiselle ajatukselle tehdään täyskäännös. The workin avulla voit irroittautua kärsimystä aiheuttavista ajatuksistasi- olipa tilanteesi mikä hyvänsä. Byronin mukaan kaikki kärsimyksemme, aivan kaikki, on seurausta ajatuksistamme.

Kun aloitat “The Workin” on tärkeää, ettet yritä olla järkevä, henkinen, fiksu tai yhtään  ”ymmärtäväinen”. Anna egosi puhua suodattamatta ja niin pikkumaisesti, vihamielisesti kuin voit. Malliesimerkki kyselystä löytyy tämän artikkelin lopusta.

Täysimittaisen kyselyn saat tulostettua sivustolta  ja sen voit kääntää tuolla samalla sivustolla suomeksi. Tästä pääset halutessasi suoraan thework- sivustolle:

Do The Work

Tutustuin itse  Katie Byronin uskomattomaan työ-menetelmään  (THEWORK.COM) ensimmäisen kerran jo lähes kymmenen vuotta sitten. Taisin lukea hänen kirjansa ehkä jonkun toisen kirjan suosittelemana. Ahmin noihin aikoihin lähes kaikkea itseapukirjallisuutta elämän janooni ja -ahdistukseeni. Katien tarina kolahti minuun valtavan lujaa. Hänen oma tarinansa on todella ällistyttävä, ihme. Katie oli noin 40- vuotiaana masentunut, ahdistunut ja jopa itsetuhoinen. Hän ei juuri liikkunut enää kotoaan, vaan käytti paljon lääkkeitä, tupakkaa ja alkoholiakin. Lyhyesti kerrotuna hänen ihmeellinen hetkensä on seuraavanlainen. Eräänä aamuna Katie Byron heräsi parantolan lattialta (Koska hän vihasi liikaa itseään nukkuakseen sängyssä) ja tuijottaessaan torakkaa lattialla, hän yhtäkkiä tajusi, että mitkään hänen  ajatuksensa eivät ole totta. Tuon ymmärtäminen oli täysin ällistyttävää ja sen jälkeen hän ei voinut enää kuin rakastaa itseään. Yhtäkkiä hän ei vain voinut uskoa enää yhteenkään ajatukseensa.

 

Hän muuttui täysin, hetkessä ja pysyvästi tämän ajatuksensa myötä ja sai tämän ällistyttävän menetelmän ”the work”, jota hän on jakanut pyyteettömästi ihmisille jo vuosikymmenten ajan. Katie muistuttaa usein siitä, että hän ei ole erityistapaus. Hän sanookin ”Jos minä osaan tämän, myös sinä osaat!”. Katien oma olemus on hyvin voimakas todiste tästä ihmeestä.

 

Tuolloin, kuin luin kirjan ensimmäistä kertaan,  ajattelin ”the Workin” olevan yksi menetelmä muiden joukossa enkä tainnut paneutua tiedon janossani siihen kovin syvällisesti ja sillä vakavuudella millä nyt.

 

“Rakkaus on ystävällinen, se on selkeää, ponnistelematonta ja vastustamatonta”

 

Noin viisi vuotta sitten koin jonkinlaisen pettymyksen aivan kaikkeen ”henkisyyteen” ja jouduin kyseenalaistamaan kaikki mihin olin aiemmin uskonut. Siitä seurasi valtava ahdistus, koska tunsin, että minulla ei ole enää mitään ideologiaa/ perustaa mihin nojata. En voi kuvata miten ahdistavalta ja yksinäiseltä tämä tuntui siinä vaiheessa itselleni. Silloin muistin taas Katie Byronin. Muistin jostain, että tämä menetelmä nojaa johonkin, joka on täysin minussa itsessäni. Koska olin menettänyt kaikki uskoni mihinkään ideologiaan, ajatus siitä, etten todella tarvitsekaan mitään ulkopuolista tietoa tai teoriaa, oli hyvin järkevä.

 

Ennen kaikkea Katien  oma olemus aiheutti minussa valtavaa luottamusta ja myötätuntoa. Koin olevani henkisyydessäni ja tiedonjanossani aivan tyhjän päällä. Aloin tutkia päivä päivältä enemmän Katien “metodia”. Kirjoitin ja tein itse “kyselyä”. Luin uudelleen hänen kirjojaan. Katie ei koskaan anna mitään vastauksia kenellekään. Menetelmä on selkeä ja tieto todellisuuden luonteesta kumpuaa vain ja ainoastaan (ja täysin) ihmisen sisältä.

 

Eräs hieno asia tapahtui tässä vaiheessa elämääni. Olen aina hävennyt sitä, että englannin kielen taitoni on surkea. Olin jo luovuttanut itseni ja tämän taidon suhteen. Aloin kuitenkin kuuntelemaan Youtubesta sinne nauhoitettuja Katie Byronin ”The Work” sessioita. Aluksi en ymmärtänyt puoliakaan, mutta tapaukset kiehtoivat minua valtavasti ja rakastuin Katien olemukseen ja myötätuntoon. En voi kuvata millään miten taitava hän on. Hänen olemuksensa vakuutti ja ällistytti minua koko ajan enemmän ja enemmän.

 

Vuosien ajan kuuntelin päivittäin näitä tallennettuja keskusteluja. Ne ovat erittäin käytännönläheisiä ja myös hauskoja. Kielitaitoni karttui ja englannin taitoni on nyt hyvä. Tämä on itselleni jo jonkin sortin ihme. Voin myös  sanoa Koronaviruksen tuoneen itselleni pienen onnenkantamoisen. Koronan vuoksi Katie joutui perumaan USA:n kurssinsa ja siirtämään ne nettin. Nyt minulla ja kenellä tahansa on ollut pääsy jo 3 vuoden ajan 3 kertaa viikossa järjestettäviin lahjoitusperusteella toimiviin ”The home with Katie Byron” tapahtumiin. Olen äärettömän kiitollinen tästä. Työ on nyt oleellinen osa elämääni ja teen sitä jopa unissani. Olen niin vakuuttunut ”työstä”, että sen tekeminen on yksi tärkeimmistä päivän ”töistäni”. Niin vaikeaa tai isoa asiaa ei ole etteikö sitä voi tutkia. Katie itse on tehnyt töitä myös hyvin vaikeasti traumatisoituneiden ihmisten sekä vankien kanssa.

Työ sopii kaikille. Se on hyvin yksinkertainen menetelmä, mutta myös tinkimätön. Sinun täytyy vain täyttää lomake, jossa arvostelet ihmisen tai asian, joka sinua stressaa. Saat olla mahdollisimman arvosteleva ja mitä pikkumaisempi asian kanssa olet- sen parempi! Pohjimmiltaan kyse on vain sinusta itsestäsi ja onnellisuudestasi. Sinun on oltava täysin rehellinen ja avoin itsellesi.

 

Vaikka työ on sinällään helppo ja hyvin yksinkertainen- saatat aluksi tarvita tukea lomakkeen täyttämiseen tai vastauksiisi. Eli yksinkertaisuudessaan: sinä täytät lomakkeen, vastaat kysymyksiin kaunistelematta. Sen jälkeen kysyt ne neljä kysymystä itseltäsi ja uppoudut mielessäsi syvälle, jotta kuulet vastauksen itseltäsi. Ensimmäiseksi kysytään onko tuo ajatus totta? Toinen kysymys kuuluu- voitko aivan varmasti tieteää, että se on totta? Kolmas kysymys on miten reagoit (mitä sinulle tapahtuu siinä tilanteesse) kun uskot tuohon ajatukseen? Neljäs kysymys on kuka olisit ilman tuota ajatusta?

 

Työ on sitoutumaton eikä liity mihinkään uskontoon, teoriaan tai ideologiaan. Sitä opetetaan jo yliopistoissa ja sitä käyttävät monet terapeutit, valmentajat ja asiantuntijat.

 

Voit ladata myös yhden euron maksavan appin ”the Work” ja tehdä työtä kännykällä. Tämä appi on hyvin selkeä, “oldschool”- meininkiä. Ei mitään hienouksia ja hörhelöitä, vain yksinkertainen kysely, joka voi muuttaa täysin elämäsi. Spotifyssa on myös saatavilla ”The home with Katie Byron” podcasteja. Ne ovat tiiviitä, hauskoja ja selkeitä. Kuuntele yksi ja voit jäädä koukkuun. Katie itse kuvaa the workia mm. näin:

”Joka kerta kun teet työtä, sinusta tulee valaistuneeempi, kuka ja mitä olet, olemisen todellinen luonne. Kyseenalaistaminen siihen, mitä uskot, on hämmästyttävä lahja itsellesi, ja voit saada sen kaikkina elämäsi päivinä. Vastaukset ovat aina sisälläsi ja odottavat kuulemista.”

 

 

Valitettavasti suomenkielllä näitä istuntoja ei ole saatavilla. Nuo kirjat ovat mielestäni hyvä keino päästä ”työhön”. Loppujen lopuksi kaikki työ on sisälläsi, kaikki vastaukset ovat sinulla itselläsi. Katie painottaa, ettemme tarvitse ketään opettajaa tai gurua. Thework.com sivustolla on yhteystiedot myös maksuttomiin helpline- puheluihin eri kielilllä.

 

 

Olen työskennellyt itse viimeiset vuodet ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina ja hypnoosiohjaajana. Katien työ on vaikuttanut paljon työtapaani. Haluan tarjota näiden hyvien terapiamuotojen lisäksi nyt myös asiakkaille mahdollisuuden tehdä kanssani ”The workia”.  Työn tekeminen vaatii lomakkeen täyttämistä ja sitoutumista menetelmälle. ”The work” menetelmässä on pysyteltävä tarkasti kysymyksissä. Eli tässä menetelmässä kuljetaan täsmällisesti kysymysten läpi ja huomio ohjataan takaisin muusta keskustelusta ”kyselyyn” ja neljään kysymyskeen.

 

“Kysely”, kuten Katie myös kutsuu “Työtä” on tinkimätön. Se ei sovi kaikille. Kun teet “The Workia”, sinun on luovuttava halustasi puolustautua, väitellä tai selitellä asioita kauniimmiksi.  Kun teet työtä rehellisesti- se saattaa helpottaa välittömästi oloasi jopa hyvin vaikeilta tuntuvissa tilanteissa. Joidenkin asioiden kanssa työskentely saattaa kestää pitkään, jopa vuosia. Mutta jokaisen kyselyn jälkeen, jonka teet rehellisesti, sinä muutut. Suhteesi ongelmaan ja ajatuksiiisi muuttuu. Katie sanoo, että kun teet työtä suhteestasi esim äitiisi/ isääsi/ ystävääsi/ puolisoosi- saattaakin olla, että suhteesi vaikka naapurisi muuttuu täysin. The workia on tehtävä ilman mitään odotuksia kyseisen ihmisen tai tilanteen muuttumisesta. loppujen lopuksi on kyse vain ja ainoastaan sinusta- sinun ajatusistasi. Ajatuksillemme emme voi mitään. Mutta opimme irrottautumaan niistä ja olematta uskomatta tarinoihimme.

 

The work eli suomeksi ”Työ” on uskomaton itseoppimismenetelmä. Voit aloittaa tutustumisen tähän mielestäni kaikenkattavaan metodiin vaikkapa lukemalla Katie Byronin kirjan  ”Neljä kysymystä jotka voivat muuttaa elämäsi – rakasta elämää niin kuin se on.” tai Byron Katie & Stephen Mitchell, Ilon tuhat nimeä, sopusointuinen elämän tie.

 

Kirjoittaessani tätä (14.2.23) voit sinäkin seurata tai osallistua zoomin välityksellä livesessioita. Niitä on saatavilla myös jälkikäteen facebook sivustolla Loving what is- the work of Byron Katie1. Osa näistä löytyy myös podcasteina Spotifysta.

Katien ajatuksia ja sanontoja:

  • “Ei ole sinun työsi rakastaa minua, se on minun!”
  • “Minulla on kaikki, mitä tarvitsen, ja kaikki, mitä tarvitsen, on kaikki, mitä minulla on tällä hetkellä.”

    (Tämän mukaan aivan kaikki mitä elämässämme on meneillään nyt, vaikeatkin tapahtumat, sairaudet, on meille rakkaudella räätälöityjä tilaisuuksia)

  • “Kaikki elämässämme tapahtuu tarkasti oikeaan aikaan. Ei liian aikaisin, eikä liian myöhään. Sinun ei tarvitse pitää siitä, mutta jos pidät- se on yksinkertaisesti helpompaa sinulle”
  • “Lopetin odottamasta, että maailma alkaa antaa minulle sitä mitä minä tarvitsen, aloin antamaan sitä itselleni”
  • “Ongelmamme eivät aiheuta kärsimystä, vaan ajatuksemme”

 

Tässä vielä suomennettuna kysely. Virallisen, alkuperäisen lomakkeen löydät täältä: https://thework.com/instruction-the-work-byron-katie/

 

Ajattele stressaavaa tilannetta, jossa koit katkeruutta, vihaa, surua, pelkoa, kateutta…. jotain (ihmistä) kohtaan. Matkaa mielessäsi tuohon stressaavaan tilanteeseen  ja vastaa kysymyksiin tuosta tilanteesta käsin.  Sulje silmäsi, elä tilanne uudelleen mielessäsi ja koe kaikki tunteet ja ajatukset ja kirjoita ne suodattamatta paperille. Älä yritä olla henkinen, ymmärtävä tai järkevä.

1. Kuka saa sinut suuttumaan, pettymään, hämmentyneeksi tai surulliseksi, ja miksi? Sillä hetkellä olen______________________________(tunne)_______________________(nimi),koska________________________________________________________________________________________________________ (Esimerkiksi: Olen vihainen Paulille, koska hän ei kuuntele minua. Hän ei ymmärrä minua. Hän ei kunnioita työtäni. Hän tuhoaa terveytensä…jne)

2. Miten haluat hänen muuttuvan? Mitä haluat hänen tekevän?
Sillä hetkellä haluan, että (nimi) ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(Haluan Paulin ymmärtävän, että hän on väärässä. Haluan hänen pyytävän anteeksi. Haluan hänen puhuvan ystävällisesti. Haluan hänen sanovan, että olen oikeassa…..)

3. Minkä neuvon antaisit hänelle, auttaaksesi HÄNTÄ?
Sillä hetkellä (Nimi) ___________________________ pitäisi / ei pitäisi________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
(Paulin pitäisi pysähtyä ja hiljentyä. Paulin pitäisi ymmärtää kuinka hyvin hänen asiat ovat. Paulin pitäisi luottaa minuun. Paulin ei pitäisi tehdä ylitöitä…)

4. Mitä hänen tarvitsisi tehdä, ajatella, sanoa tai tuntea, jotta SINÄ voisit olla onnellinen?  
 Sillä hetkellä tarvitsen (nimi)__________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
(Tarvitsen Paulin kuuntelevan minua. Tarvitsen Paulin kunnioittavan minua. Tarvitsen Paulin puhuvan minulle rakastavasti. Tarvitsen hänen kannustavan minua)

5. Mitä ajattelet hänestä? Tee luettelo
Sillä hetkellä (Nimi)________________________on_______________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
(Paul on epäreilu, itsekäs, ylimielinen, äänekäs, loukkaava, epäluotetettava…)

6. Mitä et tahdo koskaan enää kokea tämän henkilön kanssa?                                               
 En koskaan enää tahdo ____________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
(En koskaan enää tahdo kokea, ettei Paul arvosta minua. En koskaan enää tahdo, että Paul huutaa minulle….)

 copyright Byron Katie international, Inc. All rights reserved. www.thework.com

 

Vastattuasi näihin kysymyksiin, ankkuroidu siihen tilanteeseen, jossa koit tunnetta ja ala kyselemään itseltäsi kysymyksiä. Kaikki 5 ensimmäistä kysymystä käydään läpi näiden 4 kysymyksen avulla. Huomioi, että prosessi tehdään rauhaisuudessa, hiljaisuudessa, kiirehtimättä. Työn tekeminen voi tuntua kivuliaalta, mutta se voi tuoda myös nautintoa ja helpotusta.

 

Kysymys 1: Onko se totta? Vastausvaihtoehtoina on vain kyllä tai ei. Kaikki muu on egon selittelyä. Ego on se sisälläsi asuva tyyppi, jolla on valtavasti mielipiteitä ja näkemyksiä siitä, miten asioiden pitäisi olla.

Kysymys 2: Voitko olla aivan varma, että se on totta? Jälleen vastausvaihtoehdot ovat kyllä tai ei. Huom! Anna itsesi hiljentyä ja tämän kysymyksen voi toistaa useitakin kertoja. Oikea vastaus löytyy hiljaisesta mielestä.

Kysymys 3: Miten reagoit, kun ajattelet tätä ajatusta?

Kysymys 4: Kuka olisit ilman ajatusta?

ja lopuksi: Käännä se ympäri.