Ainahan me vanhemmat murehdimme jostakin. Joka sukupolvella on omat ongelmansa ja pelkonsa nuorison “pilalle menosta”. Monet vanhemmat ovat nykyään todella huolissaan lasten ja nuorten liimautumisesta erityisesti kännykkään, mutta myös muuhun “virtuaalimaailmaan”.  Ehkä syystäkin. Vai mitä sinä ajattelet? Nuorista on tutkitustikin  tullut keskimäärin lyhytpinnaisempia, epäsosiaalisempia ja  kärsimättömämpiä. He ”juttelevat” puhelimessa. Olisi ehkä hyvä muistuttaa, että esim. somettaminen ei ole juttelua sinällään, vaan kirjoittamista. Olisi hyvä jaksaa kertoa  miten tärkeätä on myös harjoitella live- kontakteja ihmisten kanssa  kasvotusten. Osaamme kyllä perustella sosiaalisen median sosiaalisuuttakin ja tämäkin puoli on aivan totta ja upea juttu sinällään. Mutta korvaako se aitoa vuorovaikutusta?  Tiedäthän miten innostavaa ja voimaa antavaa hyvä sosiaalinen vuorovaikutus voi parhaimillaan olla? Mistä nuori jää paitsi jos näitä kokemuksia ei ole? On totta, että toiset ovat luonnostaan introvertteja tai hiljaisia ja hyvä niin. Yksikään ihminen ei kuitenkaan pohjimmiltaan ole saari, vaan uskoakseni meillä kaikilla on kaipuu myös  todelliseen yhteyteen muiden kanssa.

Mikäli sinulla on huoli liittyen nuoren yksinäisyyteen, liialliseen pelaamiseen tai vaikka vuorovaikutusongelmiin, olisi hyvä miettiä myös millainen itse olet. Oletko sosiaalinen, ulospäin suuntautunut ja avoin? Vai koetko itsesi epäsosiaaliseksi ehkä jopa vähän erakoksi? Saatko energiaa hyvässä porukassa tai seurassa vai viekö sosiaalinen kanssakäyminen energiaasi? Meissä ihmisissä on perustavanlaatuisia eroja tämän suhteen.  Valitettavan usein vaadimme lapsiltamme asioita joihin emme kykene itsekään. Mitä arvelet, millainen lapsesi ihan oikeasti on suhteessa muihin ihmisiin?

Monet meistä aikuisistakin kärsimme sellaisista asioista ainakin jossain määrin kuin estyneisyys, ujous, arkuus, huono itsetunto tai vaikkapa jännitys. Nämä ovat asioita jotka saattavat saada myös lapsemme jäämään koneiden taakse. Lapsi tai nuori ei ehkä suoraan osaa vielä havaita kärsivänsä asiasta. Lapsesi on luultavasti vielä koululainen. Koulu tarjoaa vielä paljon sosiaalisuutta, kontakteja, vuorovaikutusta ja esiintymistä- ihan pakollakin! Itse olen aiemmissa töissäni ollut paljon tekemisissä sosiaalisesta eristyneisyydestä kärsivien nuorten kanssa. Koulut ovat saattaneet jäädä kesken ja töitä ei ole löytynyt. Yksinäisyys voi olla raastavaa ja sosiaalinen kanssakäyminen yhä vaikeampaa. 

Sosiaaliset taidot ovat taitoja joita pitää harjoitella.  Meidän täytyy altistaa itseämme sosiaalisiin tilanteisiin, jotta ne alkavat tuntua luontevilta. Pienin askelin. Vähitellen.
Kuitenkin itse vanhempina olemme esimerkkeinä lapsillemme kaikessa, myös suhtautumisessa muihin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan. Lopulta myös toista ihmistä on vaikeaa lähteä muuttamaan. Siksi parhaiten vaikutamme läheisiimme parantamalla itseämme ja koskettamalla omia kipujamme. Jännitätkö muita ihmisiä? Pelkäätkö joitain sosiaalisia tilanteitä? Tunnetko joskus itsesi arvottomammaksi tai huonnomaksi kuin muut?

Yksinäisyys, kuten kaikki kokemuksemme ovat myös hyvin arvokkaitaita mahdollisuuksia tuntea itseänsä paremmin. Kannattaa uskaltaa pysähtyä kuuntelemaan milloin tunnet itsesi vaikkapa yksinäiseksi. Miltä se tunne tuntuu? Missä se tuntuu? Anna itsellesi lupa ottaa tunne vastaan ja uskalla katsoa mitä tunteita tunteen taakse ehkä piiloutuu. Ihmisten seura ja jatkuva touhuaminen saattavat olla joskus myös omien tunteiden pakoilua. Mitä enemmän juoksemme tunteitamme pakoon, sitä suuremmin ne saattavat pyrkiä esiin. Tämä koskee myös yksinäisyyttä.

Jos sinua vaivaa jonkinlainen huoli nuorestasi ja tämän kaltaiset asiat mietityttävät ja kiinnostavat sinua, tule rohkeasti mukaan kurssillemme. Tämä ihmeitä tapahtuu- 3 viikon verkkovalmennus auttaa sinua käsittelemään erityisesti omia haavojasi, toiveitasi ja kipujasi. Valmennus on hyvä matka itseesi, vaikka et olisikaan huolissasi lapsestasi. Saat kurssilla mahdollisuuden verkostoitua ja käydä ajatuksiasi läpi muiden, ehkä samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa. Kliikkaa itsesi mukaan kurssille oheisen linkin kautta!

Ihmeitä tapahtuu -verkkovalmennus nuorten vanhemmille