Unettomuuteen liittyvän negatiivisen ajattelun katkaiseminen ratkaisukeskeisesti

”Tänään en olekaan sitä mitä toivoin. Mun piti herätä virkeenä mahtavaan vapaapäivään ja olla kevyt, huoleton ja vapaa. Kuvittelin, että olin jo oppinut nukkumaan hyvin. Just eilen mä olin tosi iloinen kun olin saanut vielä aamuyöstä uudelleen unta. Nyt oon äkäinen ja elämä tuntuu paksulta puurolta. Mun PITÄÄ pakata, Mun PITÄIS mennä lenkille, mun TÄYTYY lähteä kampaajalle. Harmittaa kun elämä tuntuu aina valumaan hukkaan tän mun huonounisuuden takia ja olo on aina negatiivinen. Ennen kaikkee mä haluaisin olla parempaa seuraa muille.
Taas kerran mun on pakko luopua tietyistä ihanteista ja hyväksyä olevani heikko, väsynyt ja  tehoton. Hädin tuskin siedän nähdä ketään ihmisiä tänään. Voi kun olis jo huominen ja  heräisin virkeenä parempaan päivään. ”

Näin kirjoitti eräs ihminen. Unettomuus ja huonounisuus ovat yllättävän yleinen ongelma. Yksi elämänsä kestäneestä unettomuudesta kärsivä tuttavani tokaisi aika viisaasti kerran ”Ilman unettomuutta mulla olis varmaan ihan toisenlainen asema tässä yhteiskunnassa”.  On kyllä totta, että unenlaadulla on ehkä suurin suoranainen vaikutus hyvinvointiimme. Väsyneenä ajatukset harhailevat ja pienen pienet ongelmat saattavat saada valtavan huomion.

Mitä sinä ajattelet unettomuudesta tai väsymyksestä? Onko hyvät unenlahjat vain lahja, jonka ihminen saa vähän kuin syntymälahjanaan? Mikä sinua on auttanut hyväksymään unettomuutesi tai huonounisuutesi? Miten olet onnistunut selviämään unettomuudestasi huolimatta arjen askareistasi tai työn haasteista?

Unettomuuden kierteen takana on usein myös pakonomainen ajattelumme. Niinpä, ajatuksillemmehan emme mahda mitään. Niitä vain tulee jostain. Kannattaa yöaikaankin muistaa, että ajatukset ovat vain ajatuksia. Ne harvoin ovat mitenkään totta. Mikäli sinulla on elämässäsi todellisia käsittelemättömiä huolia ja pelkoja, on selvää, että ne yöaikaan hyökkäävät kimppuusi. Aina on kannattavampaa lähteä kohtaamaan näitä todellisia ongelmia kuin yrittää lakaista ne maton alle.

Kun heräät väsyneenä, ongelma ei välttämättä ole lainkaan itse väsymys vaan ajattelu sen takana. ”Miten selviän päivästä?”  ”Tämäkin päivä valuu hukkaan” ” Mitä tein taas väärin kun sen saanut nukuttua? (Kun lapseni ei nukkunut)” jne. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa näihin ajatuksiin olisi uuden näkökulman rakentaminen. Vanhat ajatukset ovat korvattava uusilla. Kun ajatukset muuttuvat, muuttuvat myös tunteet. Itse väsymys ei välttämättä poistu, mutta kaikki siihen liittyvät turhauttavat ajatukset voivat muuttua. Väsymys itsessään ilman syyllisyyttä ja suorituspaineita voi olla aivan siedettävä tila.

Miten ajatuksien korvaaminen sitten tapahtuu? Ajatuksillemmehan emme siis voi mitään. Voimme kuitenkin tietoisesti lähteä muuttamaan ajatuksiamme ja negatiivista ohjelmaamme. Se voi olla hirveän vapauttavaa ja oivalluttavaa.  Pyysin ylläolevan viestin kirjoittanutta naishenkilöä muuttamaan ajatuksensa hyväksyttävimmiksi ja kääntämään ne toisenlaisiksi. Tämä on ratkaisukeskeisen lyhytterapian yksi menetelmä. Nainen kirjoitti ajatukset ylös näin: ”Tänään saan vaan olla. Onneks mulla sattuu oleen vapaa. Mun ei tarvii mitään. No sinne kampaajalle mä raahaudun, mut sehän on ihan ok. Tänään voin elää vaan hetkessä ilman mitään suunnitelmia. Mä kokeilen olla tänään ihan vaan näin, ilman mitään turhia odotuksia. Teen jotain ihan muuta mitä olin ajatellut, otan varmaan pikku päikkärit. Voi olla etten nuku ens yönäkään, mut sekin on ihan ok. Ehkä tällä kaikella on joku merkitys. Että osaan pysähtyä hetkeen, tai jotain.”

Mitä ajatuksia sinun negatiivisten tunteidesi taakse piiloutuu?  Kokeile ja harjoittele etsimään täysin toisenlainen näkökulma negatiivisille ajatuksillesi. Pyri olemaan laskematta nukuttuja tunteja. Erään tutkimuksen mukaan jopa 5 tuntia unta yössä voi olla riittävä, mikäli unen laatu on hyvää. Joskus vähäunisuus liittyy johonkin elämänvaiheeseen ja on väliaikainen kumppani. Pyri olemaan syyllistämättä itseäsi mikäli et saa nukuttua. Ehkä voit tehdä päivän aikana jotain pieniä kivoja asioita itsellesi, jotka tuottavat iloa ja hyvää mieltä. Pyri menemään sänkyyn illalla hyvällä mielellä ja päivän touhuista väsyneenä.

Aktiivista päivää sekä  levollista ja huoletonta yötä sinulle!

Ps. Kerro lukijoillemme mikä sinua on auttanut unettomuudessa tai mitä vähäunisuus on sinulle opettanut?

Päiväaikaisen aktiivisuuden lisääminen parantaa unenlaatua merkittävästi