Milloin huomaat toisen pahan energian vaikuttavan sinuun? Tilanteissa joissa olemme fyysisesti lähellä ihmistä, joka voi huonosti, on pahalla tuulella, riitelee, puhuu rumasti, äksyilee tms, vaikuttavat tavalla tai toisella meihin kaikkiin. Toisiin enemmän ja toisiin vähemmän. Filosofi Esa Saarinen puhuu upeasti nosteesta. Me ihmiset voimme nostattaa toinen toisiamme vaikkapa työyhteisössä ja perheessä kuten nostovoima kannattelee painavaa lentokonetta. Ikävä kyllä me myös toisinaan latistamme toinen tosiamme.

Miten olla ottamatta toisen pahaa oloa itseensä?

Etenkin läheisriippuvaisilla ihmisillä omat rajat ovat heikot. Toisen kipuilu, paha mieli ja äksyily tuntuu omalta. Tälle ominaisuudelle ja jatkuvasti valppaana olemiselle on varmasti ollut tarvetta joskus elämässäsi ja siitä voi joissain tilanteissa olla myös etua nykyisessä elämässäsi. Saatat olla ”herkkä vaistoamaan” ihmisisä. Tämä ominaisuus on välttämätöntä kyetä ottamaan myös ”pois päältä”, kun sille ei ole käyttöä. Muuten maailmasta tulee raskas paikka elää. Millaista on vaikkapa matkustaa ahtaassa lentokoneessa mikäli otat kaikkien tunteet itseesi? Huh, se on melkoinen taakka!

Tässä muutama mielestäni toimiva käytännön vinkki sinulle, joka kaappaat muiden mielialoja liikaa itseesi. Tai sinulle, jolla on jatkuva pyrkimys auttaa ja parantaa toisen ihmisen olotilaa. Meillä kaikilla on oma kamppailumme täällä elämän korkeakoulussa ja sinun tehtävänäsi on ennen kaikkea pitää huolta omasta tiestäsi. Muistuta itseäsi joka ikinen päivä, että rakastamalla itseäsi, autat lopulta eniten läheisiäsi ja lapsiasikin.

1. Tunnista milloin sinua ärsyttää toisen tunteet. Tunne, että ne ovat toisen, ei sinun tunnelmiasi tänään. Sinulla saa olla tänään hyvä olo tai mikä olo hyvänsä. Anna toisen olla rauhassa toinen ja sellaisissa tunnelmissa kuin hän tänään on. Toisen tunteet tuskin johtuvat sinusta.

2. Kuvittele ja piirrä suojakupu itsesi ympärille. Tämä on sinun turvatilasi. Se on läpinäkyvä ja joustava. Siellä sisällä on kaikkea mitä sinä tarvitset. Kuitenkaan toisten ihmisten sanat tai tunteet eivät kykene läpäisemään tätä kilpeä. Ne kimpoavat takaisin ihmiseen joka ne lähetti. Saat aivan rauhassa pysyä tässä sinua suojaavassa turvatilassa. Voit kuvitella turvatilasi vaikka jonkun väriseksi, sädehtiväksi jne. Kaappaa mukaan suojaasi sisäinen lapsesi. Se lapsi joka olet ollut ja joka ehkä joskus jäi paitsi sitä rakkautta mikä hänelle kuului. Suojakupu voi muokkautua tarpeen mukaan erikokoiseksi eritilanteissa. Ollessasi rakastamasi ihmisen läheisyydessä se voi olla hyvin lähellä omia ääriviivojasi, hankalan ihmisen kanssa joudut ajattelemaan kupuasi luultavasti suurempana ja täysin läpäisemättömänä.(Tämä harjoitus on muokattu teoksesta Sisällä Vapaus NLP ja läheisriippuvuuden elämänmuutokset; Sally Chamberlaine)
3. Anna toisille lupa kiukutteluun, masennukseen, ahdistukseen, väsymykseen. Mieti, että sinusta voi huomenna tuntua samalta. Pysy sinä rauhassa oman turvavyöhykkeesi, suojakupusi turvassa ja tunne kaikkea hyvää ja rakkaudellista itseäsi kohtaan.
4. Tunnista suhteesi läheisiisi. Tunne kolme eri osapuolta; sinä, toinen ja kolmantena osapuolena teidän kahden muodostama suhde. Sinun tehtäväsi on ennen kaikkea pitää huolta itsestäsi ja antaa myös hyvää yhteiseen suhteeseenne. Erota toinen itsestäsi.
5. Uskalla antaa lastesi  kiukutella, tapella, pitää ääntä. Huomaa kun sinua ärsyttää, mutta älä reagoi. Kuvittele oma turvarajasi ja kaikkea hyvää sinne sisälle. Voit antaa hyvänmielen huokua itsestäsi ja ehkä jopa huomaat miten lastesi tappelu lakkaa (Mutta ei aina? Älä odota mitään muutosta muilta!)
6. Tiedä ja tunnista, että sinä et ole se, joka aiheutat muille mielipahaa etkä myöskään ole se, jonka sitä kuuluu korjata. Anna toisten olla toinen.

Ratkaisukeskeinen kysymys olisi vielä: Mitä hyvää voisit sallia itsellesi tänään? Miten olet jo oppinut erottamaan itsesi muista? Mitä kaikkea olet jo kokeillut edistääksesi omia rajojasi. Mitä ovat sinun tarpeesi ja kaipuusi tänään, tässä hetkessä?

Anna itsellesi ja sisäiselle lapsellesi kaikkea hyvää tänäänkin. Mitä ikinä se tarvitseekin<3